FREERUNNING 

Je eigen grenzen verleggen

Freerunning is jezelf uitdagen tot het uiterste te gaan. Je eigen lichaam maximaal uitdagen. En niet alleen fysiek, maar ook mentaal word je maximaal uitgedaagd. Dit doe je helemaal op je eigen manier. Als leiding begeleiden we je bij het leren van nieuwe tricks, en het ontwikkelen van je eigen stijl. Ben jij meer van parkour (zo effecient mogelijk van A naar B bewegen), dan train je dit meer dan bijvoorbeeld tricking (tricks zoals een frontflip, backflip, gainer op een vlakke vloer). De freerunning leiding zijn zelf ook actieve freerunners, dus je zult nieuwe dingen blijven leren!

Tijdens de lessen ligt vooral de nadruk op het leggen van een goede basis, en deze gebruiken in heel veel uitdagende parkourtjes. Met basis bedoelen we vooral parkour bewegingen. Denk hierbij aan het springen over een kast op veel verschillende manieren, rennen tegen een muur, zwaaien, van kast naar kast springen. Maar ook de flips worden niet vergeten. Salto's vooruit en achteruit, tegen de muur, zijwaarts. En altijd stapje voor stapje zodat iedereen op zijn niveau mee kan blijven doen. Gedurende verschillende trainingen gaan we echt van punt A naar B. Het parkour is dan zo opgebouwd dat de geleerde bewegingen erg goed van pas komen, maar altijd op een eigen manier het eind bereikt kan worden. 

Onze coaches zijn voorzien van een gymleider 3 diploma of hebben een Fontys sporthogeschool diploma. Zij worden bijgestaan door hulpleiding. Vaak wordt er zelf ook nog getraind buiten (de lessen om).

lesrooster & lesdata

 Buiten freerunnen 

De gedachten achter buiten freerunnen.

De freerunlessen worden voornamelijk binnen gegeven in een veilige omgeving met matten en zachte materialen. Ideaal om nieuwe bewegingen te leren, maar freerunning stopt daar niet. Freerunning is je vrij door elke mogelijke omgeving bewegen, op een manier die bij jou past. Die uitdaging komt pas echt tot zijn recht buiten. Met goed weer kan je gaan en staan waar jij wilt. Uiteraard met respect voor je omgeving. 

Hoe start je met buiten freerunnen?

Na een goede basis in de gymzaal is het verstandig om een plekje te zoeken met gemakkelijke sprongen. Begin vooral klein! De lessen zijn zo opgebouwd dat je uiteindelijk moeiteloos buiten kan beginnen. Hieronder staan een aantal plekken (spots genoemd door de freerunning community) met een korte beschrijving. Trainen met een aantal vrienden is het leukst. Je kunt elkaar motiveren, en je bent gewoon veel creatiever. 

Spots

Het niveau is vooral bedoeld om aan te geven wanneer je een leuke training kan afwerken. Als er bijvoorbeeld "gevorderd" staat, dan zijn er vooral moeilijkere sprongen te trainen, en zal iemand die net begonnen is hier snel uitgekeken zijn. BELANGRIJK: Train op je eigen niveau en train veilig. Ga niet alleen trainen als je pas net begint. 

Via deze link kom je op de Google Maps kaart waar je alle spots terug kan vinden.

 

Horst

 • Speeltuintje Dendron
 • Niveau: Alle niveau's
 • Hoe kom je er?: Vanaf gymzaal Dendron richting centrum Horst lopen. Voorbij de sportschool links afslaan. Na 50 meter ligt de speeltuin rechts.
 • Trainingstips: Begin de training met het drillen van enkele vaults over het picknickbankje. Technische bewegingen kun je oefenen op de rekstokken, ook de vaults. Als je goed opgewarmd bent kun je flips oefenen in de zandbak. Zorg ervoor dat je goed het zand weghaalt op de rand, dit maakt de rand namelijk erg glad.
 • De bieb van Horst
 • Niveau: Alle niveau's
 • Hoe kom je er?: Naast gemeentehuis net buiten het centrum.
 • Trainingstips: Deze spot is ideaal om je precissions te oefenen. De afstand tussen de muurtjes is erg klein, dus erg geschikt voor beginners. Je kan het langzaam opbouwen door een lager muurtje te kiezen. Voor gevorderden is dit een ideale plek om flips te trainen van de muurtjes. Alles is van steen, dus je moet 100 procent zeker zijn dat je een bepaalde flip kan.
 • Snelwegspot
 • Niveau: Gevorderd
 • Hoe kom je er?: Vanaf Dendron richting snelweg fietsen. Fietspaadje naast snelweg inslaan en deze volgen tot je bij het speeltuintje (rechts) aankomt.
 • Trainingstips: Door 2 ringen te pakken kun je het zwaaien aan de rekstok nabootsen en tricks oefenen met zand als ondergrond. De muurtjes voorbij het speeltoestel zijn een perfecte plek om parkour te trainen. De grote grasweide naast het speeltoestel is ideaal om tricks op vlakke grond te drillen.
 • Horster Kasteelruine
 • Niveau: Expert
 • Hoe kom je er?: Ligt in de Kasteelse Bossen. Goed vindbaar via Google.
 • Trainingstips: Een prachtige locatie. Zeker de moeite waard om eens te kijken.
 • De Meent
 • Niveau: Beginner
 • Hoe kom je er?: Loop vanaf de bieb naar de Loevestraat.
 • Trainingstips: Goede plek om precissions te oefenen. Zijn ook een aantal rails om rail precissions op te oefenen, en balance te trainen.

Meterik

 • Zandstrand
 • Niveau: Alle niveau's
 • Hoe kom je er?: Zandstrand bij De Schadijkse Bossen
 • Trainingstips: Vanaf de zandheuvel kun je arabier salto's en etc oefenen. De landing is zacht, en je hebt een helling. Let er op dat je takjes enz weghaalt voordat je begint.

 Lesrooster & lesdata 

Bekijk hier het volledige lesaanbod van Hosema, overzichtelijk in een weekoverzicht.


 Aan/afmelden 

Je weet nog niet of je wilt komen sporten, of je wilt je aanmelden of afmelden. Hieronder vind je de informatie.

Geef via de Clubapp je afwezigheid aan. (menu - aanwezigheid) Indien een lid niet afgemeld is gaat Hosema niet uitzoeken waarom dit niet gebeurd is, dit is eigen verantwoordelijkheid.

Ben je verhuisd of zijn er verder andere gegevens gewijzigd dan graag een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Vermeld daarin de wijziging en onze administratie blijft dan actueel.

Als je denkt dat gym bij Hosema (in welke vorm dan ook) wel iets voor je is of twijfel je of je sporten bij Hosema leuk vindt, vraag dan een proefles aan. Tijdens de proefles ben je trouwens gewoon via de KNGU verzekerd.

Oké, je wilt bij ons komen sporten, stuur dan een mailtje naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Voorzien van een ingevuld aanmeldformulier. We schrijven je dan in en je bent dan gedurende het sporten in de zaal via de KNGU verzekerd. Na inschrijving ontvang je een mail met een link naar onze Clubapp. Alle documenten vind je hier. Lees ook de richtlijnen en voorwaarden, dit voorkomt evt. discussies achteraf. Let ook op de volgende punten bij inschrijving:
 • Contributiebeleid
 • Turnsters (vanaf Turnkids 1) zijn verplicht een turnpakje aan te schaffen van Hosema. Zie turnpakjes voor alle informatie.

Natuurlijk vinden we het jammer dat je niet meer bij ons wilt sporten. Graag weten we dan de reden daarvan, zodat we er evt. wat aan kunnen doen. Het is altijd verplicht via e-mail af te melden bij opzeggen. Zonder bericht wordt je lidmaatschap automatisch verlengd en loopt de automatische incasso gewoon door. Stuur daarom altijd een mailtje naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. met je naam en de groep en de reden onder vermelding van "afmelding". Vraag altijd een leesbevestiging in de mail. Van ons krijg je dan een bevestiging van afmelding retour. We schrijven je dan uit m.i.v. het nieuwe contributieblok.